nieuws

Hoe verbetert HR het lijnmanagement?

Organisatie & Strategie

Hoe verbetert HR het lijnmanagement?

Het verbeteren van lijnmanagers is prioriteit voor HR. Maar hoe verbeter je hun kwaliteit? Twee belangrijke aspecten. 

Uit onderzoek van Britse magazine People Management blijkt dat de meerderheid van de HR-professionals kwaliteitsverbetering van het lijnmanagement een van de drie belangrijkste organisatieprioriteiten vindt.
Een derde van de respondenten geeft in dat onderzoek echter aan dat de kwaliteit van hun lijnmanagers de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Slechts een kwart geeft aan dat hun lijnmanagers het alleen maar beter zijn gaan doen.

Tegen deze achtergrond worden managers ook nog geacht een deel van de HR-taken over te nemen, zo geeft twee derde van de HRM’ers aan. Hoe moet die kwaliteit dan omhoog? Christoph Williams van HR Europe van Sony Europe onderzoekt in samenwerking met wetenschappers en sportpsychologen een manier om de mindset van managers te verbeteren en hun ‘leiderschapsempathie’ te verhogen. Daarbij zijn twee aspecten cruciaal, zegt Williams op de website van het Britse HR Magazine.

1. De mindset van de manager

Managers hebben nou eenmaal een grote pool mensen onder zich en dus een grote groep om te beïnvloeden. Als zij ongemotiveerd zijn of een negatieve houding hebben dan heeft dat impact op een grote groep mensen in de organisatie. ‘Bovendien bekijkt elke manager zijn rol anders’, zegt Williams. ‘Sommigen zijn gedreven om hun mensen te helpen, anderen zien hun positie alleen maar als een stap op de carrièreladder.’

2. Weet de manager hoe het voelt om ‘geleid’ te worden?

Williams zoekt samen met de wetenschappers en sportpsychologen naar manieren waarop managers zich realiseren hoe ze overkomen en hoe het personeel hun leiding ervaart. Zo moeten managers dus voelen en ervaren hoe het is om begeleid te worden door een autocratische manager, maar ook door een meer empathische leider.

TIP: Lees meer nieuws over de omgang met het lijnmanagement op het platform Overpersoneelsplanning.nl

Reageer op dit artikel