nieuws

Nieuwe VAR naar Tweede Kamer

Organisatie & Strategie

De opvolger van de VAR-verklaring is in aantocht. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën komt met een nieuwe belastingtoets voor zzp’ers.

Nieuwe VAR naar Tweede Kamer
Wiebes’ eerdere plan om de VAR-verklaring te vervangen heeft hij na veel kritiek aangepast. Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Modelovereenkomsten zzp’ers

Kern van Wiebes’ wetsvoorstel, dat hij naar verwachting maandag naar de Tweede Kamer stuurt, is dat er modelovereenkomsten per sector komen. Bedrijven kunnen daarmee vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Is die er wel, dan moeten premies worden afgedragen. Tot nog toe dragen zzp’ers alle financiële risico’s voor het correct opgeven van dergelijke gegevens. De verantwoordelijkheid daarvoor komt nu ook bij de werkgever te liggen.

Wiebes heeft de omstreden webmodule uit zijn eerste plan laten varen. De fiscus had daarvoor een nieuw duur ICT-systeem moeten optuigen. De webmodule wordt vervangen modelovereenkomsten, die ook zzp’ers extra papierwerk besparen.

Meerdere zzp’ers inhuren

Wiebes behaalt daarmee zijn belangrijkste doelen: verlichting van de werkdruk voor de Belastingdienst en geen extra papieren rompslomp voor zzp’ers en freelancers. Bovendien worden zzp’er en opdrachtgever nu samen verantwoordelijk voor het goed opgeven aan de Belastingdienst van de aard van de arbeidsrelatie. Het voordeel voor opdrachtgevers is dat ze aan de hand van zo’n overeenkomst meerdere zzp’ers kunnen inhuren.

Lees ook: ‘HR kijkt niet naar zzp’ers om’

Op Wiebes’ oorspronkelijke plan kwam vorig najaar veel kritiek vanuit de Tweede Kamer, ook van de regeringspartijen VVD en PvdA. Maar ook werkgeversorganisaties als VNO-NCW en ZZP Nederland hadden bezwaren. Die organisaties zijn de afgelopen tijd betrokken geweest bij Wiebes’ aangepast wetsvoorstel, dat overigens nog wel steeds (Beschikking geen loonheffingen) heet.

Tip! Meer weten over de regels voor het inhuren van zzp’ers? Laat u in één dag bijpraten door arbeidsrechtadvocaat Stëffan de Jong tijdens de workshop Risicoloos contracteren van een zzp’er.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels