Het meest voorkomende beroep onder baanvinders was vorig jaar schoonmaker, op afstand gevolgd door hulpkracht in de bouw of industrie, verkoopmedewerker in de detailhandel, vuilnisophaler of dagbladbezorger.

De meesten vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week. Voor 37 procent was er een voltijdbaan. In 2005 was dit nog 42 procent.

TIP: Hoe kunt u flexibiliteit bereiken binnen een vast contract? En wat is de perfecte balans tussen vast en flex? Leer meer op het Congres Flexibilisering op 24 mei in Houten. 

‘Angstbeeld wordt werkelijkheid’

Volgens vakbond CNV onderstrepen de cijfers dat de positie van mensen op de arbeidsmarkt steeds uitzichtlozer wordt. ‘Het angstbeeld van levenslang flex wordt voor steeds meer mensen werkelijkheid. Een baan moet vertrouwen geven dat je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, of dat je een opleiding kunt volgen. Die functie vervult een baan steeds minder’, zegt voorzitter Maurice Limmen.

Lees ook: ‘Vast contract is achterhaald fenomeen’