nieuws

Meer geld nodig om cybercrimineel te weren

Organisatie & Strategie

Cybercriminaliteit kost jaarlijks tien miljard euro. Tijd dus om meer geld en aandacht te besteden aan cybersecurity, zo vinden de werkgevers verenigd in VNO-NCW.

Meer geld nodig om cybercrimineel te weren

VNO-NCW schaart zich achter de oproep van grote bedrijven aan het toekomstige kabinet om veel meer geld en aandacht te besteden aan cybersecurity. Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL, heeft informateur Edith Schippers en de onderhandelende partijleiders een brief gestuurd met concrete voorstellen om deze digitale dreiging te lijf te gaan.

Cybersecurity is essentieel

“Als we de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering willen benutten, is een goede cybersecurity essentieel”, stelt ook VNO-NCW. Verhagen pleit volgens de ondernemingsorganisatie terecht voor een actieprogramma en investeringen. Verder zou politieke sturing via een onderraad voor digitalisering een pre zijn. De overheid moet het goede voorbeeld geven, vindt VNO-NCW.

Bedrijven maken het cybercrimineel gemakkelijk

Bedrijven hebben zelf ook nog veel stappen te maken op het gebied van cyberveiligheid, zo blijkt uit Hoffmann Statistiek. In dit rapport schrijft het bureau voor bedrijfsrecherche te zijn geschrokken van de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven. “59,4 procent heeft de e-mailsecurity niet of niet juist ingesteld. Ook heeft 98,4 procent de afhandeling van onveilige e-mailberichten niet goed ingesteld. Hierdoor maken deze organisaties het een cybercrimineel onbewust wel heel makkelijk om gebruik te maken van hun identiteit.”

Mens blijft de zwakste schakel

De mens blijft de zwakste schakel in de strijd tegen hackers en andere cybercriminelen, constateert Hoffmann. Maar dat wil niet zeggen dat bewustwordingstraining het antwoord is. Hoffmann: “Wij zijn er inmiddels achter gekomen dat het in veel situaties niet genoeg is om alleen de awareness over cyberrisico’s te verhogen. Een bedrijf of organisatie moet weten welk gedrag wel of niet wenselijk is. En welke oorzaken zijn er voor niet-wenselijk gedrag?”

Gewenst gedrag bevorderen met gerichte maatregelen

Zodra werkgevers weten wat hun medewerkers ervan weerhoudt om zich cyberveilig te gedragen, kunnen zij gerichte maatregelen nemen om het gewenste gedrag te bevorderen, stelt Hoffmann. “Het klinkt zo logisch. Maar in de praktijk kiezen veel bedrijven automatisch voor een awarenesstraining: ‘want de medewerkers snappen het (nog) steeds niet’. Toch is het logischer om eerst de oorzaken van het ongewenste gedrag te achterhalen. Blijkt dan dat een kennistekort het probleem is? Dan kan de awarenesstraining alsnog uitkomst bieden.”

Werkgevers willen digital trust centre

De prijs voor onveilig digitaal gedrag is hoog. Verhagen brengt in haar brief onder de aandacht dat cybercrime jaarlijks tien miljard euro kost. VNO-NCW en MKB-Nederland pleitten onlangs voor een digital trust centre, waar bedrijven terecht kunnen met meldingen van dreigingen, vragen en voor advies. De brief van Herna Verhagen is ondertekend door onder meer de bestuursvoorzitters van KPN, Eneco, Schiphol, Rabobank en Bol.com.

Reageer op dit artikel