nieuws

Vooral technofoob is bang dat robot zijn baan inpikt

Organisatie & Strategie

Vooral mensen die bang zijn voor nieuwerwetse fratsen als kunstmatige intelligentie, vrezen dat robots hun baan inpikken.

Vooral technofoob is bang dat robot zijn baan inpikt

Ook hebben zij vaker last van angststoornissen. Dat blijkt uit onderzoek door de faculteit Sociologie van de Amerikaanse Baylor Universiteit. Onderzoeker Paul McClure zegt dat een grote groep mensen bang is voor de gevolgen van robotisering.

Piekeren over robots

Deze mensen zijn drie keer zo bang om werkloos te raken dan anderen en bijna drie keer zo bang om in de toekomst te weinig geld te hebben. De kans dat deze mensen niet kunnen stoppen met piekeren, is bovendien maar liefst 95 procent groter dan bij mensen die de technologische toekomst zonder angst tegemoet zijn. De kans dat technofoben voortdurend het gevoel hebben dat er hen iets gruwelijks te wachten staat, is 76 procent groter.
 Lees ook: Banenroof door robot is nog ver weg

Angst voor technologie is niet nieuw

Vooral groepen die het van oudsher moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, zoals vrouwen, etnische minderheden en lager opgeleiden, hebben volgens McClure angst voor de gevolgen van nieuwe technologie. McClure geeft toe dat angst voor technologische gevolgen niets nieuws is. Hij haalt het voorbeeld aan van Engelse textielarbeiders die in de negentiende eeuw machines vernielden. McClure waarschuwt dat het op grote schaal vervangen van mensen door machines ook in deze tijd tot maatschappelijke onrust kan leiden.

Geen robottax in EU

In februari pleitte Bill Gates, zelf oprichter van Microsoft, een van de grootste technologische bedrijven ter wereld, voor het belasten van producenten en eigenaren van robots om te snelle automatisering te voorkomen. In diezelfde maand verwierp het Europees Parlement een voorstel voor een robottax. De opbrengst van de belasting had in een fonds gestopt moeten worden voor herscholing of bijstand voor werknemers die door automatisering hun baan kwijtraken.

Pak de regie en word een communicatiedeskundige bij verandering. Tijdens de masterclass HR-communicatie bij verandering leert u in één dag hoe je succesvol communiceert bij verandering en medewerkers gemotiveerd mee krijgt met de verandering. Klik hier voor meer informatie over deze masterclass

Reageer op dit artikel