nieuws

HR in de ethische rol

Organisatie & Strategie

HR kan in het bewaken van de menselijke maat binnen organisaties nog veel terrein winnen. Een meer ethische rol versterkt de rol als businesspartner, zegt ASML-directeur Thomas van Meenen. “Bied tegenwicht in de directiekamer.”

HR in de ethische rol

Hoe ziet de toekomst van HR eruit? Volgens Thomas van Meenen, HR-directeur bij ASML en docent van de Nyenrode-collegereeks HR-bedrijfskunde, is het hoog tijd dat HR zich nu eindelijk ontwikkelt tot businesspartner. “De wereld van HR verandert. Maar HR heeft koudwatervrees.” Volgens hem moet HR een ethische cultuur binnen de organisatie creëren en vooral tegenwicht bieden in de directiekamer.

HR als businesspartner. Dat horen we al zo lang. Pakt HR die rol dan nog steeds niet op?

“Bij grotere organisaties heeft HR het wel al aardig op de rit, maar vooral bij de kleinere organisaties moet HR de stap naar  businesspartner vaak nog maken.  En het is hoog tijd. De wereld van HR verandert. De transactionele kant  van het HR-vak verdwijnt, dus de HR-adviseur die zich puur met het uitvoerende werk bezighoudt. Daar kun je als HRM’er je bestaansrecht niet meer aan ontlenen. Er komt een andere HR manager voor in de plaats. Iemand die weet wat zijn specialiteit is: hij weet hoe de organisatie in elkaar zit, welke ontwikkelingen er spelen en wat de medewerkers nodig hebben om goed te kunnen werken.”

De wereld van HR verandert. Wat bedoelt u daar precies mee? 

“We leven in een wereld die een enorm snelle ontwikkeling doormaakt: 3D-printing, robotisering, internet of things, artificial intelligence, noem maar op. Dit heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de werkgelegenheid: heel wat banen verdwijnen. Maar deze ontwikkelingen en technologieën hebben t ook een grote impact op het HR-vak zelf. Denk alleen maar aan employee engagement. Vroeger deed je eens in de twee jaar een onderzoek onder de medewerkers, je wachtte op de onderzoeksresultaten en het rapport en pas dan werd er eens actie ondernomen. maanden later. Met de nieuwe technologieën kun je binnen je organisatie constant de vinger aan de pols houden en  sneller actie ondernemen.”

Hoe kan HR zijn invloed binnen de organisatie verhogen?

“HR zit in mijn ogen nog te veel in de transactionele rol.  Zo zegt bijna 40 procent van de HR-directeuren dagelijks  veel tijd kwijt te zijn aan het afhandelen van  verzoeken van managers. Voor strategie blijft dan weinig tijd over. Zonde dus, want met een goede HR-portal waar de  vragen van de interne klant – de managers, de medewerkers – digitaal beantwoord worden, is veel tijd te winnen.

‘HR moet een  ethische cultuur creëren binnen de organisatie’

Maar ik denk vooral dat HR in het bewaken van de menselijke maat binnen organisaties nog veel kan winnen. Een meer ethische rol. Denk bijvoorbeeld  aan de privacy-aspecten bij het gebruik van big data of als het gaat om het e-mailverkeer. HR moet een  ethische cultuur creëren binnen de organisatie. Zo kan HR in de directiekamer een grote rol vervullen. HR moet tegenwicht bieden als het management de ethiek uit het oog verliest.  Ook zie ik een grote rol voor HR aan de veranderkant: agile werken, zelfsturing, de opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Ten slotte is het de taak van HR om met  data-analytics  en technologie de lijn te ondersteunen in het nemen van de juiste beslissingen.“

Lees ook: MVO: werken met een ethisch kompas

 Doet HR al genoeg met HR-analytics?

“Iemand gaat niet het HR-vak in voor de cijfers, maar voor de mensen. En het lijkt er nu op dat HR koudwatervrees heeft, bang is voor cijfertjes. Maar HR zit letterlijk op een datagoudmijn. Doe er dus wat mee . Er zijn tegenwoordig zulke handige pakketten en tools op de markt dat een kind de was kan doen. Wel ben ik er voorstander van dat elk HR-team een econometrist of datascientist telt om met meer niet traditionele analyses van data te komen.

U bent docent van de Nyenrode-collegereeks HR-bedrijfskunde. Wat is uw tip voor HR?

“Dat het HR-vak uiteindelijk helemaal verdwijnt- wat je vaak hoort –  daar geloof ik niet in. HR en de lijn hebben elkaar nodig. Ik geloof  daarom ook niet in een externe HR-adviseur. De HR-manager weet wat er speelt in een organisatie, kent de organisatie, de mensen en hun rollen. Dat is het belangrijkste. Benut die kennis. Het is tijd voor een wake-upcall.  Werk aan je competenties, je nieuwe skills en wees niet bang voor cijfers.”

Wilt u ook aan de slag met uw nieuwe rol? Meld u aan voor de Collegereeks Bedrijfskunde voor HR aan de Nyenrode Business Universiteit. Start: 4 september.

Reageer op dit artikel