Zo betrek je leidinggevenden bij strategische personeelsplanning

Leidinggevenden weten vaak als geen ander wat de frictie is tussen de huidige personeelsopbouw en de toekomstige personeelsbehoefte. Het is daarom belangrijk hen te betrekken bij strategische personeelsplanning.

Zo betrek je leidinggevenden bij strategische personeelsplanning

Door het organiseren van een serie korte en inspirerende workshops kunt u directieleden, managers of leidinggevenden zelf laten analyseren op welke vlakken de grootste frictie bestaat tussen de competenties die de organisatie in huis heeft, en de competenties die nu en in de toekomst nodig zijn.

Een van de eerste stappen is het in kaart brengen van het huidige personeelsbestand. Geef de deelnemers van de workshops daarom een opdracht mee als voorbereiding:

  • Laat managers een scan uitvoeren van het ontwikkelpotentieel van hun eigen team, divisie of
    regio, zowel kwantitatief als kwalitatief. Laat hen daarbij kijken naar alle relevante aspecten van
    de personeelsopbouw, zoals prestaties, leeftijdsopbouw, dynamiek en de verhouding tussen vast
    en flexibel personeel.
  • Vraag hen daarnaast om te bekijken in hoeverre er binnen het eigen team fricties bestaan tussen
    de huidige personeelsopbouw en de personeelsbehoefte die nodig is om de ambities van de organisatie of afdeling te realiseren.
  • Geef elk van de deelnemers de opdracht een kernachtige presentatie voor te bereiden over hun bevindingen. In die presentatie moeten vragen aan bod komen als: “Zijn de medewerkers toegerust voor het werk? Welke ontwikkelmogelijkheden of ambities hebben ze? Wie zijn de high potentials? Over wie zijn er zorgen? Wat zijn de kansen en knelpunten voor het team? Hoe staat het met de leeftijdsopbouw en de mate van dynamiek?”

Uiteraard mogen de medewerkers niet worden vergeten in het traject. Onderzoek van tevoren hoe de bevindingen binnen de organisatie gedeeld kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om medewerkers te betrekken bij de workshops of aparte medewerkerssessies te organiseren. Op die manier krijgen zij de gelegenheid zich op de toekomst voor te bereiden.

Deze tips zijn afkomstig uit de whitepaper Maak een succesvol strategisch personeelsplan in twaalf stappen. Klik hier om deze gratis whitepaper te downloaden

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.