"Hulp bij ontruiming bij brand" uit het Bouwbesluit: Hoe geef je hier invulling aan?

In de Arbeidsomstandighedenwet zijn, ter bescherming van werknemers en andere werkende personen die in het bouwwerk aanwezig zijn, voorschriften opgenomen voor hulpverlening bij brand. De voorschriften voor andere personen die zich in een gebouw bevinden (zoals patiënten in een ziekenhuis, gedetineerden en bezoekers van een schouwburg) zijn vastgelegd in artikel 7.11a van het Bouwbesluit 2012 "Hulp bij ontruiming bij brand".

"Hulp bij ontruiming bij brand" uit het Bouwbesluit: Hoe geef je hier invulling aan?

Sponsored content door Falck Prevention

Veel organisaties hebben moeite om het artikel 7.11a in te vullen. De reden is dat het artikel functioneel is opgesteld en er geen eisen zijn omschreven. De praktische invulling hiervan wordt overgelaten aan de eigenaar of gebruiker van een gebouw.

Hoe invulling te geven aan de functionele eis van artikel 7.11a?

Het artikel zegt dat er 'voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen'.
In de Arbeidsomstandighedenwet is omschreven dat een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) moet worden opgesteld onder andere ter bepaling van de omvang van de hulpverleningsorganisatie. Een dergelijke verwijzing naar een uit te voeren RI&E is helaas niet expliciet opgenomen in het artikel 7.11a, noch in de bijbehorende toelichting.

Systeemtest

Het aantonen of er voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen, kan getoetst worden door middel van een systeemtest. Een systeemtest is een test waar vooraf op locatie een schouw plaatsvindt. Gedurende deze schouw komen de volgende aspecten aan de orde:

  • Een risico inventarisatie- en evaluatie gericht op organisatie en veiligheidsbeleid;
  • Een bouwtechnische analyse van de staat van het gebouw;
  • Het determineren van de mate van zelfredzaamheid doelgroep dit alles met betrekking tot het ontruimen bij een brand en wellicht ook bij andere calamiteiten.

Normtijden

In samenspraak met de betreffende organisatie worden de aandachtspunten van deze schouw verwerkt in een integrale systeemtest. Bij deze systeemtest wordt getest of er voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. De normtijden die hiervoor gehanteerd worden zijn bepaald door onafhankelijke brandveiligheidsexperts, afhankelijk van de bevindingen van de schouw.

Veilig gedrag bevorderen

Op basis van de uitkomsten van deze systeemtest wordt aangetoond, dat de organisatie voldoet aan artikel 7.11a 'Hulp bij ontruiming bij brand' van het Bouwbesluit 2012. Ook is uw organisatie op deze wijze in staat om (pro-actief) risico’s te beheersen en veilig gedrag te bevorderen.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?