4 criteria om de juiste gezondheidsinterventie te kiezen

Medewerkers gezond en inzetbaar houden is van levensbelang voor elke werkgever. Daarom is het problematisch dat veel bedrijven de ogen sluiten voor een groot deel van de arbeidsgerelateerde zorg.

4 criteria om de juiste gezondheidsinterventie te kiezen

Zeg eens eerlijk, weet u hoeveel providers – bedrijven die arbeidsgerelateerde zorg aanbieden – uw bedrijf eigenlijk gebruikt? Meer dan een handjevol? Dan bent u een uitzondering. Van alle bedrijven in Nederland werkt twee derde met niet meer dan vijf providers.

Eigen netwerk bepaalt inzet zorg

In de praktijk zie ik dat het inzetten van arbeidsgerelateerde zorg vaak gebeurt op basis van een eigen netwerk, ervaring of advies van de bedrijfsarts. En dus niet vanuit het inzicht in het totale aanbod, de kwaliteit en de echte behoefte van de medewerker.

Inzicht in kosten en kwaliteit ontbreekt

Dat betekent dat bedrijven zich beperken tot slechts een klein deel van de totale markt voor arbeidsgerelateerde zorg en geen gebruik maken van de volledige breedte en mogelijkheden van het aanbod. Ook weten veel bedrijven niet hoeveel interventies er bij hun jaarlijks worden ingezet. Laat staan dat ze inzicht hebben in de kosten en kwaliteit van de interventies en de onderlinge prijsverschillen tussen aanbieders.

Voor de meeste organisaties is de markt van arbeidsgerelateerde zorg dus één grote blinde vlek. En dat is een gemiste kans, want er valt juist heel wat te kiezen.

Markt voor bedrijfszorg is versnipperd

Als we kijken naar de markt van bedrijfszorg, waar hebben we het dan eigenlijk over? Het is een relatief jonge en diverse markt, met een aantal grotere landelijke aanbieders, maar met bovenal veel zzp’ers en kleinere, vaak lokale bedrijfjes.

Er zijn zo’n achthonderd aanbieders die meer dan vierduizend interventies aanbieden. Sommige bieden bedrijfszorg aan naast hun reguliere zorgaanbod. En maar liefst driekwart richt zich op preventieve zorg.

Fysieke en mentale klachten

Er is veel aanbod op fysieke klachten, zoals bedrijfsfysiotherapie of ergocoaching. Daarnaast is er natuurlijk ook veel aandacht voor mentale klachten. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness (overigens een evidence based interventie), yoga, maar ook budgetcoaching. Tot slot zien we veel leefstijladvies en re-integratiecoaching.

Overvloed maakt kiezen lastig

Kiezen is lastig, want op basis van welke criteria maak je een gedegen keuze? Aanbieders geven weinig inzicht in kosten en kwaliteit. En de gebruikte kwaliteitslabels of keurmerken zijn vaak onduidelijk. Hoe maak je dus uit dit enorme en ondoorzichtige aanbod de juiste keuze passend bij de context van jouw organisatie?

4 criteria voor de beste keuze

  1. Kies een aanbieder gebaseerd op het specialisme
    Er zijn aanbieders die van alle markten thuis lijken te zijn. Mentale weerbaarheidstrainingen, timemanagement, balansworkshops, ze lijken alles te kunnen. Beter is een specialist te zoeken die thuis is in het voorkomen of verhelpen van de specifieke klachten van uw medewerkers. Dat vergroot de kans op een effectieve interventie.
  2. Neem de fase waarin de medewerker zich bevindt als uitgangspunt
    De juiste interventie inzetten op het juiste moment is van groot belang. Een mindfulnesstraining voor een medewerker die al een half jaar thuis zit met een zware burn-out is waarschijnlijk niet meer de best passende interventie in die fase. Het is dus belangrijk om de situatie van de medewerker als uitgangspunt te nemen en daarop een passende interventie te kiezen.
  3. Geef de voorkeur aan evidence based interventies
    Zo’n 30 procent van alle interventies is evidence based. In het ondoorzichtige aanbod is het lastig om de kwaliteit van een interventie te bepalen. Om de kans op resultaat te vergroten geeft u beter de voorkeur aan evidence based interventies. Mindfulness bijvoorbeeld is evidence based. Goed om te weten als u een medewerker wilt helpen om beter in balans te blijven in een drukke levensfase.
  4. Kies voor kwaliteit en krijg duidelijk wat voor uw organisatie kwaliteit is
    Als HR-professional weet u dat investeren in gezondheid en inzetbaarheid loont. Kies daarom op basis van kwaliteit en bepaal wat belangrijk is voor uw organisatie. Is specifieke kennis van uw werkomgeving nodig? Kies dan een aanbieder die weet wat er speelt in uw branche of bedrijf.
    Laat niet alleen de prijs leidend zijn, maar kijk naar de resultaten die een provider heeft geboekt. Hoe effectief is bijvoorbeeld een stoppen met roken training? Hoeveel procent rookt nog steeds niet na één jaar, 40 procent, of 80 procent, bij aanbieder a en aanbieder b?

Begin met bewust kiezen

Er valt dus heel wat te kiezen op de markt van arbeidsgerelateerde zorg. Begin vanaf vandaag met bewust kiezen en u hebt al een eerste stap gezet in het effectiever gezond en inzetbaar houden van uw medewerkers.

Wouter Schouten | Bedrijfszorgspecialist CZ

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?