nieuws

Humor als wapen

Personeelsmanagement

Een zzp'er heeft al een tijd geen opdrachten binnengehaald. Hij merkt dat zijn gesprekspartners in eerste instantie vaak vreemd op hem reageren, en wijt dit aan discriminatie vanwege zijn Surinaamse afkomst.

Imagocoach Zabeth van Veen van ImagoMatch windt er geen doekjes om. 'Natuurlijk word je gediscrimineerd. Dat is nu eenmaal een feit. Mensen hebben binnen zes seconden een mening over je, en dat gaat nooit over de inhoud. Dat wordt veroorzaakt door het limbisch sys-teem, daar kun je weinig aan doen. Onbekend maakt onbemind, en als mensen negatieve ervaringen hebben met Surinamers, dan heb jij pech.' Maar Van Veen denkt niet dat de Surinaamse afkomst van de man negatieve reacties oproept, maar juist verrassing. 'Deze man heeft een heel Hollandse voor- en achternaam. Ook ik had het beeld van een gezette blonde man voor me, dus ik reageerde verrast toen er een Surinamer binnenkwam – en ik ben nog wel een expert in vooroordelen.'
De cliënt herkent de verbazing direct, en geeft aan dat dat nou net zijn probleem is. Van Veen houdt hem letterlijk een spiegel voor. 'Hij keek direct heel defensief, dus ik vroeg hem of hij altijd zo keek. Toen ik hem in de spiegel liet kijken, zag hij zelf ook dat hij een heel verongelijkte blik had.'
Van Veen leert de man met humor te reageren op de verbazing van zijn gesprekspartners – 'Dat had je niet gedacht hé, zo'n knappe Surinamer bij zo'n Hollandse naam' – en adviseert hem eens kritisch te kijken naar zijn kleding. 'Hij droeg een spijkerbroek, trui, leren jas en een duidelijk zichtbare gouden ketting. Wel netjes, maar bij sommige mensen roept dat toch een verkeerd beeld op.' Alhoewel Van Veen daar meestal geen tijd voor heeft, gaat ze met deze cliënt winkelen voor een goed pak. 'Als jij binnenkomt in een pak, roep je de associatie op met werk.' De inspanningen werpen vruchten af. Een week na het persoonlijke consult belt de cliënt haar op. Hij heeft een lucratieve opdracht binnengehaald.

Reageer op dit artikel