nieuws

Ontslag aanvragen frequent verzuim?

Personeelsmanagement

Feiten: -1 medewerker sinds 1995 in dienst -34 ziekmeldingen van 2001 tot nu -336 dagen ziek tussen 2001 en nu -is echt ziek maar werkt niet mee aan het opkrikken van zijn weerstand. Hij rookt/drinkt terwijl ziekmeldingen ertussen zitten betreffende longontsteking, trombose, spierbeknelling etc. Dossier van 10 jaar gespreksverslagen en evaluaties aanwezig. -2 schriftelijke waarschuwingen ontvangen wegens niet nakomen van afspraken tijdens ziekte, eenmaal voor het ruiken naar alcohol bij hervatten werk. Vorige P&O-er is niet overgegaan tot ontbinding terwijl dit wel bij de eerste 2 waarschuwingen aangegeven stond. Nu: Medewerker weer ziek en we willen er echt mee gaan stoppen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Hij functioneert wel in zijn functie maar het verzuim loopt de spuigaten uit. Vergunning aanvragen of nauwlettend in de gaten houden en bij stap verkeerd overgaan tot 4e waarschuwing en ontslag? Ik hoop dat jullie me kunnen adviseren!

Reageer op dit artikel