nieuws

Stranden op structuur

Personeelsmanagement

Ilse stopte met werken toen de kinderen kwamen. Nu wil zij graag weer aan de slag, maar niet in haar oude functie als directiesecretaresse. Maar waarin dan wel?

 

Wat wil ik nou eigenlijk? Dat is de concrete coachingsvraag van Ilse, een vrouw van midden dertig, aan loopbaancoach Jolanda Bouwman van PrismaVita.
Boeken, schrijven, kinderen: dat waren de terugkerende onderwerpen waar de coachee met veel passie over spreekt. En dat riep bij Bouwman direct enkele prangende vragen op. 'Waarom ben je dan de Schroevers-opleiding gaan volgen? En waarom ben je dit werk gaan doen?'
Doorvragend naar Ilses verleden stuit Bouwman op een herkenbaar patroon. 'Ze begint snel aan iets maar maakt het nooit af.' Ook in haar privéleven. 'Ze vertelde dat ze van alles heeft gedaan, maar nooit voor lang. Begon aan een sport en stopte daar dan twee weken later weer mee. Zij had duidelijk niet geleerd om voor zichzelf te kaderen. Zij had niet door dat dit echt een probleem voor haar was, maar zij had er duidelijk wel last van'.
Volgens Bouwman heeft Ilse discipline nodig, zowel in haar werk als privé. De coachingsaanpak begint met het laten opschrijven van alle wensen en passies, om van daaruit echte keuzes te maken en daaraan vast te houden. Ilse kwam met '101 beroepen die zij leuk vond'.
Uit deze lange waslijst aan wensen wist Bouwman de thema's kinderen en boeken te filteren. Een eigen kinderboekenzaak blijkt een droom die om praktische redenen (tijd, geld) op dit moment niet haalbaar is. Maar met de nodige discipline misschien wel op langere termijn. 'Wij hebben een actieplan opgesteld waarin zij de komende drie jaar gaat werken aan het verwezenlijken van haar droom.'
De coach lijkt Ilse hiermee goed op weg te hebben geholpen. Zij werkt nu als assistent-manager in een kinderspeelgoedwinkel, een eenmanszaak waar zij het vak leert, van inkoop tot boekhouding. Bouwman heeft er veel vertrouwen in dat die eigen zaak er ook komt. 'Ilse beseft nu dat zij structuur moet aanbrengen in haar denken en leven. En ze is zich ervan bewust dat discipline nodig is.' Dat is de eerste winst.

Reageer op dit artikel