nieuws

verzuim 2e generatieoorlogsslachtoffer

Personeelsmanagement

Wij hebben te maken met een medewerkster die frequent verzuimt met allerlei lichamelijke klachten die voortkomen uit het 2e generatie oorlogsslachtoffer zijn. Dit speelt al jaren, zij heeft diverse therapiën gevolgd en we zijn altijd vrij soepel met het verzuim omgegaan vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Omdat mevrouw regelmatig wel in staat is om te werken, is er nooit sprake geweest van WIA o.i.d. Echter, de continuiteit van het werk wordt belangrijker en we willen toch graag voorstellen om afscheid van elkaar te nemen. Ander passend werk is geen optie gezien de verzuimreden. Arbeidsongeschiktheid lijkt echter ook niet aan de orde. Wat te doen? Kan iemand die ondanks therapie toch al jarenlang zeer frequent verzuimt toch arbeidsongeschikt worden verklaard? Ik vind dit ook een ethische kwestie. Graag jullie advies.

Reageer op dit artikel