nieuws

Ziek of prive-problemen?

Personeelsmanagement

In onze organisatie zijn steeds meer medewerkers die zich melden met privé-problemen: schulden, scheidingen etc. Nu is de vraag: hoe hiermee om te gaan. Waar ligt de grens van sociale werkgever en commercieel bedrijf. Wij willen zeker meedenken met onze medewerkers met problemen, maar we willen niet in een situatie komen waarin andere medewerkers constant hiermee belast worden. Onze mensen werken 24/7 en het is dus frustrerend wanneer de “goede medewerkers” telkens moeten inspringen voor de medewerkers met problemen. Hoe gaan jullie in jullie organisatie hiermee om en hebben jullie hier protocollen voor? En wat te doen wanneer deze medewerkers zich door hun privé-problemen zo rot voelen dat zij zich willen ziekmelden: moeten wij dit zomaar accepteren?

Reageer op dit artikel