nieuws

Gezond beleid in de supermarkt

Personeelsmanagement

Gezond beleid in de supermarkt

Deen Supermarkten heeft het ziekteverzuim drastisch weten te verlagen door zich betrokken te tonen bij de gezondheid van haar medewerkers. De supermarktketen is daarom gehuldigd met de Kroon op het Werkprijs.

Deen is met 59 filialen en meer dan vijfduizend personeelsleden de grootste werkgever van West-Friesland. Alle medewerkers kunnen met het PreventieKompas laten controleren hoe het met hun gezondheid is gesteld. P&O-manager Simon Butter:  ‘Mensen vinden het normaal om hun gebit twee maal per jaar te laten checken, maar hoe het met de algemene gezondheid staat, wordt niet periodiek gecontroleerd.’

Volgens Butter is het in de eerste plaats voor de medewerkers zelf heel goed om te weten hoe hun gezond of ongezond ze zijn, maar voor de organisatie is er natuurlijk niets beter dan vitale medewerkers in dienst te hebben. De werknemer die gebruik wenst te maken van het PreventieKompas, vult thuis de uitgebreide vragenlijst in. De volgende stap is bloed laten prikken en urine laten onderzoeken.  Na twee weken krijgt hij de uitslag en een advies via een beveiligde persoonlijke pagina op internet. De werkgever krijgt geen informatie over de risicoanalyse.

Dankzij de controles zijn mensen zich meer bewust van hun levensstijl en de gevolgen daarvan. Voor Deen heeft dit geresulteerd in een aanmerkelijk lager ziekteverzuim, terwijl de medewerkers er vroegtijdig bij kunnen zijn als er iets mis blijkt te zijn. Butter: ‘Concreet is er door het PreventieKompas bij één medewerker darmkanker in een vroeg stadium ontdekt en is er bij een ander  duidelijkheid gekomen waar haar klachten vandaan kwamen.’

De Kroon op het Werkprijs is een estafetteprijs voor bedrijven met een succesvol gezondheidsbeleid.

Reageer op dit artikel