nieuws

HR-managers doen weinig aan ziekteverzuim

Personeelsmanagement

HR-managers doen weinig aan ziekteverzuim

41% van de hr-managers weet niet wat de kosten van verzuim binnen het bedrijf zijn. De helft van de bedrijven steekt ook geen geld in het gezond houden van werknemers, terwijl driekwart te maken heeft met de kosten van veelverzuimers.

Tweederde van Nederlandse HR-managers en directeuren verwacht dat het verzuim in Nederland de komende jaren stabiel zal blijven. 40% is ook van mening dat verzuim erbij hoort en dat je daar weinig aan kunt veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder 635 HR-managers en directeuren, uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK Intomart.  41% van de ondervraagden is niet goed op de hoogte van de kosten van verzuim binnen het bedrijf. Ook blijkt dat ruim de helft van de bedrijven geen specifiek budget reserveert voor de gezondheid van de werknemers, terwijl driekwart van alle respondenten te maken heeft met de kosten van veelverzuimers. Bijna de helft van de bedrijven geeft aan meer te gaan doen aan arbeidsvitaliteit en verzuimpreventie, mits ze daarbij ondersteuning zouden krijgen van bijvoorbeeld een arbodienst, de overheid of een verzekeraar.

Doordat Nederlanders langer doorwerken, meer mensen een ongezonde levensstijl ontwikkelen en het aantal chronisch zieken groeit, verwacht Nationale-Nederlanden juist een stijging van verzuim in Nederland. Marcel Moons, directeur Inkomensverzekeringen bij NN: ''Als we in de toekomst voldoende en vitale werknemers willen hebben, moet er meer aandacht komen voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat is in het belang van werknemers en werkgevers, en daarmee in het belang van de maatschappij en economie.''

Nederland kent al enige jaren een gemiddelde van 4% ziekteverzuim. Moons: ''Je kunt als werkgever veel doen om dat percentage te verlagen binnen jouw bedrijf. Naast de sociale belangen die er zijn in het kader van goed werkgeverschap, is het belangrijk om ook het financieel-economisch belang voor bedrijven te onderkennen: met het juiste beleid verlaag je de bedrijfskosten en wordt de arbeidsproductiviteit verhoogd.'' Naast praktische zaken als een fietsplan, bedrijfsfitness-abonnement of een gezonde lunch, kunnen bedrijven ook investeren in het werkvermogen van werknemers, het aanbieden van een periodiek medisch onderzoek of bijvoorbeeld aandacht besteden aan een gezonde werk-privé-balans.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel