nieuws

Vergrijzende kerncentrale blij met opleiding

Personeelsmanagement

Het personeel van de kerncentrale in Borssele is oud en er zijn in Nederland nog geen openbare opleidingen nucleaire techniek. Vrijdag presenteerden de Hogeschool Zeeland en twee Zeeuwse ROC's de nucleaire opleidingen waarmee zij in september beginnen, tot grote vreugde van de centrale.

In de kerncentrale werken volgens een woordvoerster 188 mensen van 55 jaar en ouder op een totaal van een kleine vijfhonderd werknemers. ,,Wij zijn dan ook actief bij de opleiding betrokken. Jonge mensen staan weer open voor kernenergie. Ze zijn nieuwsgierig, voor hen is het een nieuwe techniek.'' Vorig jaar traden nog achttien mensen uit in de centrale. De verwachting is dat er dat dit jaar 29 zijn en in 2011 zelfs 36.

De opleiding nucleaire techniek die werd gepresenteerd zal niet alleen over kernenergie gaan. De techniek wordt op veel meer vlakken gebruikt, zoals in ziekenhuizen, maar zelfs voor de conservering van garnalen, aldus Annemieke Stallaert van de nucleair onderwijs-werkgroep.

De opleidingen op HBO- en MBO-niveau gaan in september van start als afstudeerrichtingen. Daardoor studeren de eerste studenten in juni 2012 al af. De scholen willen zo snel als kan een complete opleiding in elkaar zetten.

Volgens operationeel directeur Ad Louter van Delta, die de huidige kerncentrale exploiteert, zal er met name werk zijn in kernenergiecentrales. ,,Er zijn wereldwijd op dit moment 53 centrales in aanbouw, er zijn er 142 gepland en er zijn 327 initiatieven voor nieuwe kerncentrales.'' Ook Delta zelf heeft het initiatief een nieuwe kerncentrale te bouwen. Alleen de kernreactor Pallas en de tweede kerncentrale die allebei waarschijnlijk in Nederland komen, hebben al ruimte voor in totaal ongeveer zevenhonderd banen.

Reageer op dit artikel