nieuws

‘Betere faciliteiten nodig voor chauffeurs’

Personeelsmanagement

‘Betere faciliteiten nodig voor chauffeurs’

Werkgevers moeten zich meer inspannen voor hun vrachtwagenchauffeurs. Zij bewegen te weinig en eten ongezond. Die slechte leefstijl is vooral het gevolg van hun werktijden- en omstandigheden.

Dat concludeert onderzoeker Inge van Bogerijen van de Universiteit van Utrecht. Volgens haar is het onterecht dat werkgevers de ongezonde leefstijl van chauffeurs vaak afschuiven op hun eigen verantwoordelijkheid. ‘Gezondheid is voor veel chauffeurs erg belangrijk. Sommigen hebben behoefte aan sportfaciliteiten en gezonde voeding onderweg', aldus Van Bogerijen. ‘Echter, door lange werkdagen en onregelmatige werktijden ontbreekt hun de tijd om te sporten.'

Werkgevers zouden de werktijden moeten aanpassen en gezonder voedsel en sportfaciliteiten moeten faciliteren. Daarnaast dient ook de vakbond, de branchevereniging en de overheid werknemers met een zittend beroep te ondersteunen.  Door betere voorlichting kunnen chauffeurs zich meer bewust worden van de gevaren van overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Bron: Universiteit van Utrecht

Reageer op dit artikel