nieuws

Eerste fabrieksarbeiders waren massaal ziek

Personeelsmanagement

De eerste arbeiders in de zware industrie in de tweede helft van de 19e eeuw leden aan botvergroeiingen, gewrichtsaandoeningen door overbelasting, infectieziekten en fracturen. Ook hadden ze vaak tuberculose, polio en chronische luchtwegaandoeningen door langdurige blootstelling aan luchtvervuiling.

Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde resultaten van recente opgravingen van een negentiende-eeuws kerkhof in het Limburgse Tegelen. Deze opgravingen leveren volgens de gemeente veel nieuwe kennis op over het begin van de Industriële Revolutie in Nederland.

Het is volgens de gemeente voor het eerst dat in Nederland zulke relatief jonge graven door archeologen zijn blootgelegd.

Tegelen was toentertijd met zijn explosief groeiende kleiwarenfabrieken, ijzergieterijen en tabaksfabrieken een van de belangrijkste industriële groeicentra in Noordwest Europa, net als Luik in België, Manchester in het Verenigd Koninkrijk en het Duitse Ruhrgebied. ,,De effecten van de grote maatschappelijke veranderingen in de negentiende eeuw zijn nu voor het eerst in Nederland teruggevonden op de skeletresten van fabriekarbeiders en fabrikantenfamilies'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Reageer op dit artikel