nieuws

Enexis start eigen vakschool voor monteurs

Personeelsmanagement

Enexis start eigen vakschool voor monteurs

Netbeheerder Enexis start op maandag 27 september met een eigen MBO-Vakopleiding voor monteurs. Enexis is de eerste netbeheerder in Nederland die het is gelukt om deze MBO-vakopleiding van begin tot eind in eigen beheer te kunnen organiseren.

Enexis heeft de ^opleiding ontwikkeld omdat de komende jaren een sterk tekort verwacht wordt aan goed opgeleide monteurs. Het werk voor de aanleg en het onderhoud van de netten neemt sterk toe, terwijl veel ervaren monteurs binnen een paar jaar afscheid nemen vanwege hun pensioenleeftijd. We doen veel om goede ervaren krachten aan te trekken. Ervaren monteurs zijn op dit moment echter schaars. Daarom kiezen we ervoor om tegelijkertijd zelf monteurs op te leiden.

Jonge schoolverlaters die een vak willen leren en direct geld willen verdienen leidt Enexis nu in de eigen praktijk op tot gedegen monteurs elektra of gas. Enexis heeft zelf de gehele lesstof voor de opleiding geschreven en ontwikkeld; de leerlingen worden volledig in theorie en praktijk intern opgeleid. De hele opleiding tot monteur wordt ook door Enexis betaald. Leerlingen ontvangen direct een vergoeding op basis van het minimumloon en kunnen al snel doorgroeien naar leerling monteur en daarna naar volleerd monteur. De leerlingen leren het vak onder begeleiding van ervaren monteurs, docenten, werkbegeleiders en mentoren.

Na afronding van de opleiding zijn de leerlingen in het bezit van een erkend MBO-diploma op niveau 3 en krijgen zij een vaste baan aangeboden als monteur bij Enexis. Bovendien krijgen zij tijdens de opleiding de mogelijkheid een rijbewijs te halen om op locatie aan het werk te kunnen.

De eerste klas van de Enexis Vakschool start op 27 september met 12 leerling-monteurs elektra bij het opleidings- en trainingscentrum van Enexis in Den Bosch. Na een praktijkdag op 9 juli worden de beste kandidaten hiervoor geselecteerd. In februari 2011 start er een tweede klas in het noorden van het Enexis verzorgingsgebied

Reageer op dit artikel