nieuws

Helft ouders vindt zwart werk kind geen punt

Personeelsmanagement

Helft ouders vindt zwart werk kind geen punt

Bijna de helft van de ouders heeft er geen probleem mee wanneer hun kind in de zomervakantie zwart werkt.

Dat concludeert juridisch dienstverlener JuroFoon uit een rondvraag waaraan ruim vijfhonderd ouders meededen. JuroFoon legde hun de vraag voor of zij hun kind zwart zouden laten werken.

Eerder deze zomer bleek uit onderzoek van FNV Jong dat 47 procent van de jongeren die een zomerbaantje zoeken, zwart gaat werken of overweegt dat te gaan doen. Bijna drie op de tien jongeren doen het omdat ze denken meer te gaan verdienen.

Directeur Koert Adriaans van JuroFoon vindt het opmerkelijk dat bijna de helft van de ouders daarmee instemt. ,,Zij zouden beter moeten weten'', aldus Adriaans. Een zwartwerker draagt geen sociale premies af en betaalt geen belasting. ,,Dat lijkt geen probleem, totdat er een ongeluk gebeurt. Dan is een zwartwerker niet verzekerd.''

Ook bij ziekte of ontslag is er geen vangnet en wordt niets uitbetaald. Zwartwerken is bovendien strafbaar, waarschuwt Adriaans. Een boete kan voor de werknemer oplopen tot 1200 euro. Ook FNV Jong waarschuwt in een campagne voor de risico's van zwartwerken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel