nieuws

Ophef over verzuimbeleid Hema houdt aan

Personeelsmanagement

Ophef over verzuimbeleid Hema houdt aan

De rel rond de Hema-brief over het ‘aanvragen van ziekteverlof’ krijgt een staartje. De praktijk van het moeten aanvragen van ziekteverzuim bij de werkgever is ook voor artsenorganisaties reden om aan de bel te trekken.

Aanleiding is de brief met ‘richtlijnen voor ziekteverlof' die de Hema aan haar werknemers in Noord-Nederland heeft gestuurd. FNV Bondgenoten bracht de brief aan naar buiten en trok fel van leer tegen het verzuimbeleid van de Hema. 'Blijkbaar bepaalt niet de arbo-arts, maar de filiaalmanager  of een werknemers ziek genoeg is om thuis te blijven', zo concludeert de vakbond. 

Hoewel de Hema ontkent dat dit de lijn is van het verzuimbeleid en de directie laat weten het te betreuren dat de term ziekteverlof is gebruikt, noemt de vakbond het exemplarisch voor de toegenomen druk op de werkvloer. Het Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is het met de bond eens. Pieter Rodenburg van de beroepsvereniging zegt in het Financieele Dagblad ‘er staat eindelijk zwart op wit wat in feite al langer praktijk is'.

Net als de algemene artsenvereniging KNMG bespeurt de NVAB een verslechtering van de arbozorg. Door de Wet verbetering Poortwachter ligt de financiering van de arbozorg vooral bij de werkgever. Bedrijven zijn bovendien niet langer verplicht een arbodienst in te schakelen. Dat tast de onafhankelijkheid aan. Om te zorgen dat zieke werknemer toegang blijven houden tot onafhankelijke zorg van een arbo-arts hebben de brancheorganisaties deze week een brandbrief gestuurd aan informateur Ruud Lubbers.

Bron: Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel