nieuws

Schilders hebben grotere kans op blaaskanker

Personeelsmanagement

Schilders hebben grotere kans op blaaskanker

Schilders hebben een aanmerkelijk grotere kans op blaaskanker dan mensen in andere beroepen. Dat blijkt uit Frans onderzoek. Hoe langer zij dit beroep uitoefenen, hoe groter het risico.

De belangrijkste oorzaak voor blaaskanker is roken, maar zelfs wanneer deze factor werd weggenomen, blijken professionele schilders nog 30 procent meer kans te hebben op blaaskanker, schrijft UPI. Vrouwen lopen meer risico dan mannen.

Het is voor schildersbedrijven niet makkelijk om hun werknemers te vrijwaren van dit verhoogde risico op kanker. De onderzoekers hebben nog niet kunnen achterhalen welke stoffen zorgen voor de extra gevallen van blaaskanker in deze beroepsgroep. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat werkomstandigheden en blootstelling aan de stoffen in de verf sterk uiteenlopen. Ook is de samenstelling van verf in de loop der tijd steeds veranderd.

 

Reageer op dit artikel