nieuws

Veel klachten over hitte op het werk

Personeelsmanagement

Veel klachten over hitte op het werk

Veel werknemers hebben deze dagen last van de warmte. Bij het speciale meldpunt dat FNV Bondgenoten op 30 juni opende, zijn inmiddels bijna zeshonderd klachten binnengekomen.

Elf keer werd zelfs melding gemaakt van een ziekenhuisopname door de hitte.,,Hittestress is een serieus probleem'', concludeert de vakbond uit het grote aantal meldingen. De meeste mensen klagen over concentratieverlies door de hitte. Maar zij maken ook melding van jeuk of huidirritatie en flauwvallen.

Veel klachten komen uit de detailhandel. Maar ook in bijvoorbeeld het personenvervoer kan de oplopende temperatuur werknemers (en passagiers) parten spelen. Bijna de helft van de klachten kwam binnen op een dag: 1 juli.
De een klaagt eerder over de hitte dan de ander. Om objectiever vast te stellen of het te warm is, kan de werknemer de ,,hittestresscalculator'' gebruiken. Dat is een eenvoudig hulpmiddel dat op internet is te vinden. Voer de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad in en er komt een cijfer uit. Onder de 25 is er geen enkel probleem. Komt het daarboven, dan zijn extra drinken of extra pauzes nodig. Boven de 44 is doorwerken meestal niet verantwoord meer.

Bij de Arbeidsinspectie zijn tot nu toe deze zomer zes klachten binnengekomen van werknemers over hitte, die aanleiding zijn voor inspecteurs om te onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken gezegd. Zes klachten is voor de Arbeidsinspectie niet bijzonder veel. Zo kwamen er tijdens een lange hete periode in de zomer van 2006 nog ongeveer tachtig klachten binnen. Volgens de woordvoerder zijn de signalen van FNV Bondgenoten nog niet bekend op het ministerie.

Bron: ANP

 

Reageer op dit artikel