nieuws

Werknemers hebben baat bij siësta

Personeelsmanagement

Mensen die het moeten hebben van hun denkwerk zijn productiever als zij het werk onderbreken voor een middagdutje. Amerikaans onderzoek heeft opnieuw aangetoond dat de ‘power nap’ echt werkt.

Het vermogen om informatie op te nemen en te verwerken is groter als wij op tijd slaap krijgen, zo stellen onderzoekers van de Berkeley University in California. De Slaapprofessoren hebben dit aangetoond door 39 studenten in twee groepen te verdelen, één die doorwerkt en één die na de lunch anderhalf uur een dutje mocht doen. Aan het einde van de middag kregen alle studenten nieuwe stof voorgeschoteld. Op dat moment bleek uit metingen dat de groep die van een power nap had mogen genieten, aanmerkelijk beter scoorden.

Dat het leervermogen van de siësta-gangers groter was, verklaren de onderzoekers uit de slaapfase (Non-REM Slaap, Fase 2) waarin het brein nieuwe informatie wegschrijft naar het langetermijngeheugen. Door het middagdutje komt er dus weer ruimte vrij in het ‘werkgeheugen'; de zogenoemde hippocampussen- twee garnaalvormige hersendeeltjes – staan dan weer open voor nieuwe informatie.  

Bron: 6minutes.be

Reageer op dit artikel