nieuws

WK voetbal had positief effect op verzuim

Personeelsmanagement

WK voetbal had positief effect op verzuim

Het WK voetbal heeft een positief effect gehad op het verzuim. Het aantal nieuwe verzuimmeldingen zowel tijdens als ná een speeldag van Oranje, lag iedere keer veel lager dan op een vergelijkbare reguliere dag. Het kijken naar de finalewedstrijd Nederland- Spanje heeft ook op de dag daarna niet tot extra verzuimmeldingen geleid.

ArboNed, een landelijke arbodienstverlener met een klantenbestand van 70.000 werkgevers en 1,5 miljoen aangesloten werknemers, heeft de verzuimcijfers van maandag 12 juli geanalyseerd en constateert tweederde minder nieuwe verzuimmeldingen. "Op een reguliere maandag registreren wij 0,46% nieuw verzuim, op maandag 12 juli lag dit percentage op 0,16%. Veel mensen hebben een verlofdag opgenomen, waardoor legitiem bijgekomen kon worden van de finalewedstrijd Nederland – Spanje", aldus Linda van den Bergh, woordvoerder ArboNed. 

Tijdens en na de speeldagen van Oranje heeft ArboNed minder nieuwe verzuimmeldingen geregistreerd. "Op maandag 14 juni, de dag dat Oranje de eerste WK-wedstrijd speelde, lag het verzuim veel lager. En dat beeld herhaalde zich wedstrijd na wedstrijd. Naast de aanvraag van extra verlof, heeft het gezamenlijk beleven van een groots evenement – zoals het WK voetbal -veel mensen energie gegeven, waardoor ze zich minder snel ziek voelden." 

De tijd dat werknemers zich bij een groot evenement ziekmelden is voorbij. "Nadat we tijdens het EK in 2004 19% hoger verzuim hadden geregistreerd op de eerste Oranjewedstrijd, werden werkgevers en werknemers alert op verzuim tijdens evenementen. Tijdens het WK in 2006 hebben we dan ook geen hoger verzuim geconstateerd."

Tegenwoordig regelen werkgever en werknemer het prima onderling. "Een flexibele opstelling van werkgever en werknemer leidt er zelfs toe dat werkgevers kunnen profiteren van zo'n evenement. Gezamenlijk kijken op het werk geeft een positieve stimulans aan de teamspirit, en dat leidt tot meer gemotiveerde medewerkers", aldus Van den Bergh.
(ArboNed)

 

Reageer op dit artikel