nieuws

ASR pleit voor volledige privatisering WGA

Personeelsmanagement

Verzekeraar ASR Nederland, volledig in handen van de Nederlandse Staat, pleit voor een volledige privatisering van de verzekering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Jos Baeten, voorzitter van de raad van bestuur van ASR Nederland, sprak vrijdag van een potentiële ,,miljardenbezuiniging''.

Werkgevers hebben in de regeling voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA) de mogelijkheid om elk halfjaar te kiezen tussen een publieke of private verzekering. Daardoor dingen zowel uitkeringsinstituut UWV als commerciële verzekeraars naar de gunsten van de bedrijven. Op dit moment kiest zo'n 30 procent van de werkgevers voor de private, en 70 procent voor de publieke optie.

,,Het is onvermijdelijk dat het huidige hybride stelsel zich uiteindelijk zal opblazen. Het is complex en de kosten zijn hoog. De premies zullen lager worden bij privatisering, en voorspelbaarder'', aldus de topman van ASR Nederland. Hij constateert dat de politiek de stap tijdens de huidige kabinetsformatie moet zetten. ,,Privatisering kan een bijdrage leveren aan deze voorziening, zonder dat je iets aantast'', aldus Baeten. Baeten vindt het niet vreemd dat hij als bestuurder van een onderneming in overheidshanden een politiek advies uitspreekt. ,,We zijn een zelfstandige onderneming, waarvan de aandelen in handen van de staat zijn'', gaf hij aan.

Vanwege de demissionaire status van het kabinet werd in april afgezien van het plan om de WGA volledig te privatiseren. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) liet de Tweede Kamer in april nog weten dat concurrentie beide partijen scherp houdt in de uitvoering van de voorziening. ASR Nederland volgt met de opmerkingen over de WGA-privatisering verzekeringsconcern Achmea, dat eerder deze maand al opriep tot volledige privatisering.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel