nieuws

Flexwerker vaker afgekeurd

Personeelsmanagement

Flexwerker vaker afgekeurd

Het aantal flexwerkers dat wordt afgekeurd, stijgt explosief. Gevolg, naast hogere WGA-lasten voor vaste krachten, moeten bedrijven ook hogere sectorpremies gaan betalen.

‘Vangnetters' worden ze genoemd, flexwerkers, gedetacheerden, seizoenarbeiders die ziek zijn op het moment dat hun arbeidscontract afloopt of vanuit de WW in de WGA belanden. Net als vaste krachten hebben flexwerkers die worden afgekeurd met kans op herstel, recht op  een WGA-uitkering. Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal vangnetters in drie jaar tijd met 75% gestegen, tot 12.300 eind 2009, zo meldt het Financieele Dagblad. 60% van de totale WGA-instroom bestaat inmiddels uit vangnetters. Opvallend is dat het aantal vaste krachten dat in de WGA terecht komt, juist is gedaald tot minder dan tienduizend per jaar.

Hoewel bedrijven alleen WGA-lasten dragen voor werknemers in vaste dienst, betalen zij indirect ook mee aan de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor flexwerkers. Elk bedrijf betaalt namelijk verplicht premie aan een van de 67 sectorfondsen in Nederland.  

Bron: Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel