nieuws

Werkgever onderschat mantelzorg

Personeelsmanagement

Werkgever onderschat mantelzorg

Een derde van de Nederlandse bedrijven ziet mantelzorg als een privézaak van werknemers, waarvoor zij geen extra faciliteiten hoeven te bieden. Bij driekwart van de grote bedrijven ontbreekt ook de kennis over mantelzorg.

Dat blijkt uit steekproef onder 1.200 bedrijven dat adviesbureau Mercer en Centraal Beheer Achmea hebben gehouden. Op basis van het Arbeidsvoorwaarden Survey 2010 stellen zij dat werkgevers de impact van mantelzorg onderschatten. Bijna de helft van de werkgevers (43%) denkt dat minder dan twee procent van hun medewerkers mantelzorgtaken heeft. In de praktijk blijkt dat één op de acht werkenden mantelzorger is, zo blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Iemand die mantelzorg verleent – dat wil zeggen, minstens acht uur per week gedurende minstens drie maanden zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende – Grofweg een kwart van deze 1,1 miljoen mantelzorgers is geestelijk en/of fysiek overbelast. Dit leidt zowel tot grijs verzuim – waarbij onder werktijd privézaken worden geregeld – to ziekteverzuim van de mantelzorger.  

Bron: Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel