nieuws

Steeds meer ambachtsscholen techniek

Personeelsmanagement

Steeds meer scholen sluiten zich aan bij Vakcollege, een initiatief voor ambachtsscholen waar leerlingen het technisch vakmanschap leren. Momenteel zijn er ruim veertig scholen bij aangesloten; de initatiefnemers verwachten uiteindelijk het dubbele. Dan leveren de Vakcollegescholen Techniek jaarlijks rond de 4500 hooggekwalificeerde vaklieden af aan het technische bedrijfsleven.

Het Vakcollege is een publiek-private samenwerking. Dinsdag begint Vakgilde, een nieuwe fase in het project. Dat is een community op internet met informatie en hulp voor alle betrokkenen bij Vakcollege: leerlingen, afgestudeerden, bedrijven en werknemers.

Leerlingen krijgen via Vakgilde bovendien uitgebreide hulp bij alle trajecten van de leerwerkbaan. Uiteindelijk kunnen ze rekenen op een baan in de technische sector, aldus een woordvoerster van Vakcollege. Verder is de hoop dat schooluitval zal afnemen.

De opleidingen worden vaak vergeleken met ambachtsscholen van weleer, omdat ze vaktrots, ambitie en traditionele respectvolle relaties tussen leermeesters, leerlingen en bedrijven hoog in het vaandel hebben. Hans de Boer, oud-voorzitter van MKB Nederland en van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, is een van de initiatiefnemers. Ook in de zorg is inmiddels een proef gestart met de vakopleiding.

Reageer op dit artikel