nieuws

UWV houdt niet van verrassingen

Personeelsmanagement

Na twee jaar arbeidsongeschiktheid wordt een WIA-uitkering aangevraagd. Maar die aanvraag wordt afgewezen. Reden: de betreffende werknemer is al een tijd elders gedetacheerd, bij gebrek aan interne re-integratiemogelijkheden, maar het UWV vindt dat de noodzaak daarvan nooit is aangetoond. Wat nu?

UWV houdt niet van verrassingen

De Wet verbetering poortwachter biedt de mogelijkheid voor re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers via detachering buiten het eigen bedrijf. Dat heet spoor 2. Dan moet wel vaststaan dat re-integratie in het eigen bedrijf niet tot de mogelijkheden behoort, want dat moet spoor 1 zijn. Een werkgever die spoor 2 inslaat, moet dat goed onderbouwen, compleet met medische indicaties en oordelen van arbeidsdeskundigen. Als dat allemaal in orde is, hoeft er geen beletsel te zijn om al vrij vlug spoor 2 in te slaan, maar dan wil het UWV wel over een volledig dossier beschikken waarin een en ander goed is onderbouwd. Wie die stap overslaat en tot het laatst bewaart, roept het onheil over zichzelf af. Het UWV kan de teller terugzetten en de loondoorbetalingsverplichting verlengen. In het ergste geval met twee jaar, als het van oordeel is dat er van serieuze re-integratieinspanningen nooit iets is gebleken.

Reageer op dit artikel