nieuws

Administratieve lasten drukken zwaar op arboarts

Personeelsmanagement

Administratieve lasten drukken zwaar op arboarts

Arboartsen zijn zo veel tijd kwijt met administratieve zaken, dat ze te weinig toekomen aan de medische kant van hun werk. Hun beroepsethiek komt hierdoor in het geding, en een meerderheid zou het liefst vertrekken.

Dat meldt de Telegraaf op basis van onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Een meerderheid van de arboartsen zou zo ontevreden zijn over de gang van zaken dat ze het liefst een andere baan zoeken.

In het dagblad zegt FNV-expert Wim van Veelen dat vooral in het MKB de arboarts onder enorme druk staat om aan contractuele eisen te voldoen. 'Dan komt er iemand met een zware burn-out bij een arboarts, die daar volgens het contract met de werkgever slechts vier keer tien minuten tijd voor heeft. De bedrijfsarts staat zo onder druk van contractbehoud. Alleen als die arts echt onafhankelijk is, kan hij ook onafhankelijk oordelen. Nu zie je een soort verzuimjagers die probleemgevallen zo snel mogelijk weer aan het werk moeten krijgen. Niet de gezondheid van werknemers staat daarbij voorop, maar de kosten.'

De NVAB stelt dat wanneer de arts zich niet vrij voelt om volgens zijn eigen beroepsethiek en vakrichtlijnen zijn werk te doen, beide partijen slachtoffer zijn. 'De arts raakt dan gestrest en de werknemer krijgt niet wat hij nodig heeft', aldus NVAB-voorzitter Pieter Rodenburg.

Reageer op dit artikel