nieuws

De Unie: maak scholing fiscaal voordelig

Personeelsmanagement

De Unie: maak scholing fiscaal voordelig

Om opleiden fiscaal voordeliger te maken voor zowel de werknemer als werkgever, wil De Unie dat het aanwenden van geld uit de vitatliteitsregeling voor scholing belastingvrij wordt. Werkgevers zouden daarnaast opleidingskosten moeten kunnen aftrekken van de belastbare winst.

Dat stelt Rob Kars, directeur van de Unie Services, de werkmaatschappij van vakbond De Unie, in een intern memo. Kars borduurt hiermee verder op het plan van het kabinet om de spaarloon- en levensloopregeling te laten opgaan in één vitaliteitsregeling. Het opgespaarde verlof mag niet meer vlak voor pensionering opgenomen worden, wel voor zaken als opleiding, sabbatical of mantelzorg. Door onderscheid te maken in hoe zwaar zaken belast worden waarvoor gespaard wordt, kan de werknemer worden gestimuleerd het geld voor scholing aan te wenden. Hiervoor zou volgens Kars het nultarrief moeten gelden. Ook werkgeversvereniging AWVN pleitte al voor zo'n nultarrief voor scholing, zo meldt De Telegraaf.

Daarnaast stelt Kars voor om ‘investeringen in menselijke kapitaal' (lees: opleidingen) zichtbaar te maken op de balans. Dit kan in zijn optiek door opleidingskosten aftrekbaar te maken van de belastbare winst, waardoor de vennootschapsbelasting lager uitvalt.   

 

Reageer op dit artikel