nieuws

Militair overweegt vertrek om bezuinigingen

Personeelsmanagement

Militair overweegt vertrek om bezuinigingen

Veel militairen denken dat hun veiligheid in gevaar komt als de miljoenenbezuinigingen op Defensie doorgaan. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête die actualiteitenprogramma Nieuwsuur onder leden van de militaire vakbond AFMP hield.

Bijna 65 procent van de ondervraagden meent dat nieuwe bezuinigingen ten koste zullen gaan van hun eigen veiligheid. Iets meer dan de helft (54 procent) van de militairen zegt dat ze hun werk nu al niet altijd op verantwoorde manier kunnen doen door slecht of ontbrekend materieel en onvoldoende training en oefening. Bijna 40 procent denkt eraan eerder te stoppen met werken bij Defensie.

,,Als je als Defensie de opdracht hebt om een aantal taken uit te voeren die ook nog grondwettelijk zijn vastgelegd, en je kunt die niet uitvoeren omdat er structureel geld tekort is, dan kan je eigenlijk alleen maar tot de conclusie komen dat Defensie failliet is'', stelt AFMP-voorzitter Wim van den Burg.

Eerder deze maand waarschuwde de bond al dat er de komende jaren ruim 4000 banen bij Defensie zullen verdwijnen als gevolg van het regeerakkoord tussen VVD en CDA. Defensie is een van de grootste werkgevers van Nederland: er werken ongeveer 69.000 mensen, van wie circa 48.000 militairen en ongeveer 21.000 burgers.

De coalitiepartijen hebben, samen met gedoogpartner PVV, afgesproken dat Defensie de komende vier jaar ruim 600 miljoen euro moet korten. Minister Hans Hillen van Defensie heeft gezegd deze bezuinigingen te accepteren. Maar wat hem betreft blijft het daarbij. Hillen wil politiek en samenleving overtuigen van de noodzaak om te stoppen met het korten op Defensie, want dat is volgens hem slecht voor de maatschappij en voor de militairen.

Het ministerie van Defensie zegt zich niet te herkennen in de uitkomsten van de enquête. De operationele inzet is ondanks de financiële krapte niet in gevaar en zal dat ook niet komen, benadrukte een woordvoerder. Als zich problemen voordoen, worden volgens hem maatregelen genomen.

Bij de door te voeren bezuinigingen zal Defensie ,,niet over één nacht ijs'' gaan en goed overleg voeren met de medezeggenschapsorganen. De bezuinigingen zullen gevolgen hebben voor de omvang van de krijgsmacht, maar de veiligheid komt daarbij volgens de zegsman niet in het geding.

Reageer op dit artikel