nieuws

Over de grens?

Personeelsmanagement

Over de grens?

De grens tussen coach en therapeut is niet altijd even duidelijk. Thomas Benedict durft er overheen te stappen. ‘Als je zo spanning weet weg te nemen, vergroot dat de impact die je hebt enorm.’

‘Bij grote corporaties zie je tweede- en derdelijns managers die graag met een online coach aan de slag gaan. Dat is dan de general manager in Zuidoost-Azië die in feite een enorme bak succes heeft gehad. Een appartement van driehonderd vierkante meter in Singapore, de mooiste vrouw die je je kunt voorstellen, en hij verdient vier ton belastingvrij. En op dat punt beginnen de problemen', zegt coach Thomas Benedict, directeur van InContext.
Vaak zijn het veertigers, met een enorme geldingsdrang. Alles willen zij perfect doen, het is het einde van de wereld wanneer iemand kritiek op hun werk heeft. Benedict: ‘Heel veel van die kerels hebben echt iets te bewijzen door iets wat er in hun verleden is gebeurd. Dan betreed je als coach eng terrein. Hoe ver ga je dan? Mijn ervaring is dat als je dat aanpakt, dat dat een heel erg bevrijd gevoel oplevert.'
De manager in Singapore vecht nog elke dag in zijn leven tegen de stem die zegt dat hij niet goed genoeg is. Een stem die stamt uit zijn vroege jeugd, toen zijn onderwijzeres besloot dat hij nog te speels was om naar de hogere klas over te gaan. Benedict: ‘Dat creëert een enorme pijn en woede. Alles wat creatief en speels is, wordt op de achterbank gezet en ondergeschikt gemaakt aan het doel zich te bewijzen. Als je die spanning weet weg te nemen, vergroot dat de impact die je hebt enorm.'
Benedict weet bij de veertiger in Singapore een doorbraak te forceren door hem te vragen wanneer hij nou voor het laatst de tijd heeft genomen om gelukkig te zijn. ‘Toen kwamen de emoties. Alles was zo leeg. Hij heeft zijn gezondheid geofferd aan het grote gevecht. Het is lullig als je op je veertigste wordt geconfronteerd met fysieke problemen die echt niet kinderachtig zijn.'
Door zichzelf te confronteren met zijn eigen gedrag, leert de manager realistischer naar zichzelf te kijken en eindelijk de stem van die juf uit het verleden tot zwijgen te brengen. Benedict waarschuwt coaches dat ze wel goed bij zichzelf te rade moeten gaan of ze deze grens wel moeten passeren. ‘Je moet dat wel kunnen. Je moet de kennis en de ervaring hebben om dit te doen. Als je dat niet hebt, moet je het doorschuiven naar iemand anders. Ik durf het aan, en
ik vind als coach knelpunten uit het verleden relevant voor zover ze te maken hebben met het werk en het gedrag in het heden.'
Maar de manager uit dit verhaal zit in Singapore, Benedict zit in Baarn, dat is een eind weg voor een goed gesprek. ‘Dit soort mannen wil graag met een online coach werken. Het lijkt misschien alsof dat op een te grote afstand is, maar dat ligt er maar aan met wat voor computerverbinding je werkt. Ik werk met myCoachconnect, een geïntegreerd coachingssys-teem. Ik werk graag met een webcam, maar die kun je ook uitzetten en chatten. Je kunt oefeningen doen, rollenspellen spelen, afbeeldingen bekijken. We hebben een logboek dat offline ingevuld kan worden met notities. Het is heel gestructureerd. Als je al gewend bent om vrijblijvende gesprekken te voeren, dan wordt dat online een stuk moeilijker. Daar moet je als coach even aan wennen.'
Juist voor mannen die het moeilijk vinden om over hun emoties te praten, kan online coaching uitkomst bieden, zegt Benedict. ‘Voor hen is het juist makkelijker om dit op afstand te doen.' En coaching op afstand heeft nog een ander voordeel, meent hij. ‘Je kunt frequenter contact hebben, bijvoorbeeld wekelijks een half uur. Zeker wanneer er dingen als een overname spelen, is het fijn om elke week elkaar even te kunnen spreken. Want dat zijn stressvolle zaken.'

Reageer op dit artikel