nieuws

Tandarts loopt grootste risico op zelfmoord

Personeelsmanagement

Stress, frustratie of slechte arbeidsomstandigheden kunnen tot zelfmoord leiden. In bepaalde beroepen loopt men extra risico. Tandartsen slaan 5,45 keer vaker de hand aan zichzelf dan gemiddeld.

Tandarts loopt grootste risico op zelfmoord

Dit blijkt uit onderzoek van Steven Stack, professor in de Sociale Wetenschappen aan de Wayne State University. Op basis hiervan heeft het internettijdschrift Business Insider een lijst van 13 beroepen samengesteld waarbinnen werkgerelateerde zelfmoord relatief vaak voorkomt. Naast de tandarts, die met stip op één staat, komt zelfdoding vooral voor binnen de creatieve beroepsgroep als muzikanten (3,6 keer vaker dan gemiddeld), acteurs (2,8), schrijvers (2,6). Maar ook artsen (1,94) en wetenschappers (1,85) lopen een verhoogd risico.

Opvallend is dat ook onder mensen die met hun handen werken zelfmoord vaker voorkomt dan gemiddeld. Onder geschoolde arbeiders en machinisten (1,63), en onder laag- en ongeschoolde arbeiders (1,46) ligt het aantal zelfdodingen ook boven het gemiddelde.

Het fenomeen werkgerelateerde zelfmoord is niet nieuw: onlangs kwam France Télécom negatief in het nieuws door een serie zelfdodingen onder het personeel: in een periode van ruim anderhalf jaar pleegden vijfentwintig medewerkers zelfmoord. De oorzaak zou te maken hebben met de slechte stressvolle werksfeer. Ook bij het Chinese bedrijf Foxconn – dat onder meer onderdelen voor Apple's iPhone produceert – vond een zelfmoordgolf plaats; elf werknemers zouden mede door de erbarmelijke arbeidsomstandigheden tot hun daad zijn gekomen.

Reageer op dit artikel