nieuws

‘Werkgevers controleren steeds vaker ziekmeldingen’

Personeelsmanagement

‘Werkgevers controleren steeds vaker ziekmeldingen’

Werkgevers controleren steeds vaker of hun medewerkers wel echt ziek zijn. Dat concludeert Z24, een website van het Financieele Dagblad, na een rondgang langs deskundigen.

Het detevicebureau Strongwood onderschrijft deze tendens. Een paar jaar geleden had het bureau ongeveer 35 zaken van ziekteverzuim per jaar, maar dit jaar is dat aantal al opgelopen tot 199. Een toenemend aantal bedrijven, zoals KPN en TNT, heeft een eigen bedrijfsrecherce om onrechtmatig ziekteverzuim op te sporen. Maar bij zowel werkgevers als werknemers is dikwijls onduidelijk hoe ver de controle op ziekteverzuim mag gaan. Onderzoeker Ivo van der Helm van de universiteit Utrecht stelt dat veel werkgevers de wet overtreden.  ‘Zo gebeurt het regelmatig dat bedrijven 'lekencontroleurs' naar het huisadres van de werknemer stuurt, om te achterhalen of iemand ziek is. Maar alleen de bedrijfsarts of de arbo-arts mag vragen: wat heb je? Je bent niet verplicht om medische gegevens aan je werkgever te verstrekken, toch komen deze nogal eens in dossiers van de werkgever terecht.' Volgens hem vertrekken particuliere arbodiensten vaak onrechtmatig gegeven aan werkgevers. Hij pleit dan ook voor strengere richtlijnen ter bescherming van de privacy.

 

Reageer op dit artikel