nieuws

Betrapt op bijklussen tijdens ziekte

Personeelsmanagement

Betrapt op bijklussen tijdens ziekte

Een werkgever mag een onderzoeksbureau inschakelen om een anonieme tip na te trekken.

Een werkgever had een anonieme tip gekregen dat een timmerman, die arbeidsongeschikt was wegens schouder- en knieklachten, vrijwel dagelijks aan het klussen was. Daarop schakelde de werkgever een onderzoeksbureau in dat enkele dagen video-opnamen maakte en waarnemingen deed. Toen bleek dat de werknemer inderdaad bijkluste, diende de werkgever een ontbindingsverzoek in. De werknemer vond dat met het inschakelen van het onderzoeksbureau een onterechte inbreuk op zijn privacy was gemaakt.
De kantonrechter vindt het begrijpelijk en gerechtvaardigd dat de werkgever naar aanleiding van de tip besloot een onderzoeksbureau in te schakelen. Zou hij de tip namelijk eerst met de werknemer hebben besproken, dan had deze waarschijnlijk ontkend en was hij meteen gestopt met klussen. Het onderzoeksbureau heeft slechts gedurende korte tijd heimelijke video-opnamen gemaakt. Deze zijn bovendien vanaf de openbare weg gemaakt en laten niets anders zien dan wat een willekeurige voorbijganger ook had kunnen zien. Dus mocht er al een inbreuk op de privacy van de werknemer zijn gemaakt, dan brengt dit nog niet mee dat de opnames niet als bewijs voor het klussen mogen worden gebruikt.
Aanvankelijk heeft de werknemer het klussen ontkend. Pas nadat hij met de videobeelden werd geconfronteerd, kon hij niet anders dan toegeven. Onder deze omstandigheden kan niet van de werkgever worden verlangd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, ook al heeft de werknemer meer dan twintig dienstjaren. De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek zonder enige vergoeding toe.
Kantonrechter Breda, 5 augustus 2010, JAR 2010/220.

Reageer op dit artikel