nieuws

Meer ademruimte

Personeelsmanagement

Veertiger Gerard is verschrikkelijk goed in het maken van een plan van aanpak, maar weet zich in een-op-een gesprekken niet te presenteren als de senior consultant die hij is. Op eigen verzoek gaat hij een coachingstraject in.

Meer ademruimte

Carolien Oosterhoff van MindPepper ziet direct wat voor vlees ze in de kuip heeft. ‘Gerard is een typisch voorbeeld van een insecure overachiever. Hij brengt bijzonder veel kwaliteiten mee en heeft intellectuele capaciteiten genoeg, maar weet zich geen raad met eigen en/of andermans emoties. Zijn strategie is om snoeihard te werken en gevoelens stelselmatig te rationaliseren'. Oosterhoff besluit hem niet met fluwelen handschoenen aan te pakken. ‘Ik blijf vriendelijk, maar ook ferm; ik heb hem vanaf de tweede sessie meteen geconfronteerd met wat ik waarnam. Hij sprak snel, haalde bijna geen adem tussen de zinnen door en zat op het puntje van zijn stoel. Heel nerveus.' Dat wat Oosterhoff ziet, is ook wat potentiële klanten afschrikt. ‘Zo'n onderstroom aan spanning wordt natuurlijk waargenomen en schept geen vertrouwen', aldus Oosterhoff.

De confronterende aanpak slaat aan. ‘Voor iemand in zo'n positie als Gerard is dat fijn, mede omdat bijna niemand hem meer van feedback voorziet. Zo'n directe terugkoppeling over gedrag levert veel meer op dan als zachte heelmeester op te treden.' Gerard veert op, halveert zijn taken maar krijgt feitelijk meer gedaan. Daarnaast krijgt hij concrete oefeningen mee om bij zichzelf emoties te leren waarnemen. Gaandeweg kan hij alles wat zich aandient aan emoties beter herkennen en welkom heten.

Alhoewel het traject nog loopt, ziet Oosterhoff dat Gerard grote stappen vooruit maakt. Niet alleen op zijn werk, maar ook in zijn privésituatie – waarin hij mantelzorger is voor een veeleisend familielid – durft hij vaker nee te zeggen en taken te delegeren wanneer hij overvraagd wordt. Hij doorbreekt een oud patroon en (h)erkent dat hij daardoor zichzelf letterlijk en figuurlijk meer ademruimte gunt. Ondertussen heeft hij weer klanten binnengehaald die eerder aarzelden of ze met hem in zee wilden gaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels