nieuws

Valkuil uit het verleden

Personeelsmanagement

Trainer John (49) staat altijd goed voorbereid voor de groep, kent zijn materie en heeft ondertussen jarenlange ervaring. Toch voelt hij zich onzeker, en aan het einde van een training is hij volledig uitgeput.

Valkuil uit het verleden

De cursisten ervaart John als passief. Hij moet er zo hard aan trekken om interactie met de groep tot stand te brengen, dat hij na afloop helemaal is uitgeteld. Volgens coach Ton Leeuwrik van Pedaso trapt John in valkuil nummer 1: ‘Hij ging harder werken, waardoor hij doodmoe thuiskwam.' Beter was het om te kijken of de groep wel echt zo passief was als John dacht.

Leeuwrik: ‘Het is een projectiemechanisme dat ontstaat vanuit je opvoeding en de keuzes die je maakt in het leven. Als je van huis uit meekrijgt dat je altijd hard moet werken en actief moet zijn, zie je anderen misschien als passief. Maar is dat ook zo? Het kan ook zo zijn dat de mensen de informatie even op zich laten inwerken en reflecteren op wat je hebt gezegd. En als jij dan alles nóg een keer gaat uitleggen en nóg een voorbeeld geeft, dan vind je dat zelf misschien daadkrachtig, maar kan dat voor een ander drammerig zijn.'

Leeuwrik draait tijdens het coachen niet om de hete brij heen en houdt zijn coachee een spiegel voor. John staat daar voor open, al betekent dat niet dat hij het gemakkelijk vindt om de nieuwe inzichten ook direct in de praktijk te brengen. Leeuwrik spreekt van externe referenties. ‘Als je je gedrag moet veranderen, laten mensen ontwijkgedrag zien: Ik had weinig tijd om me voor te bereiden, er waren maar weinig mensen in deze groep. Maar het gebruik van dit soort externe referenties betekent dat je geen eigen verantwoordelijkheid neemt.'

Een van de manieren waarop Leeuwrik dat doorbreekt, is het Identity Compass. ‘Bij elke gebeurtenis heb je een gevoel, een gedachte, en daar gedraag je je naar. Zo filter je de wereld. Door mensen vooraf een vragenlijst te laten invullen, maak je als het ware een foto van dat filter. Vaak zeggen mensen: Nee joh, zo ben ik helemaal niet. Zo kun je ze laten zien dat wat je met je hoofd beredeneert, anders is dan hoe je je gedraagt.'

John is inmiddels op de goede weg. Tijdens de eerste sessie stelde hij zichzelf als doel dat hij graag ooit een training wilde geven voor een internationale groep managers, in een andere taal dan het Nederlands. Inmiddels heeft hij dat gedaan. Leeuwrik: ‘Er waren wel tegenwerkingen, het was niet 100 procent. Maar dat gevoel van kijk mij eens, dat was er wel.'

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels