nieuws

10 procent werkgevers vergeet re-integratie

Personeelsmanagement

10 procent werkgevers vergeet re-integratie

Bijna één op de tien werkgevers met een zieke of gewonde werknemer doet zo weinig om deze weer aan het werk te krijgen dat hij van het UWV een loonsanctie opgelegd krijgt.

Dat schrijft het FD op basis van gegevens van het UWV. De krant haalt het voorbeeld aan van een kraanmachinist die door een defect in de rem letsel opliep. De man heeft chronische pijnklachten, een stijf been en ernstige hoogtevrees aan het incident overgehouden. Twee jaar lang zat hij ziek thuis, een periode waarin hij nauwelijks iets van zijn werkgever hoorde. Na twee jaar wilde het bedrijf van hem af, maar daar stak het UWV na een deskundigenoordeel een stokje voor.

Een werkgever die zich niet inspant om een zieke of gewonde werknemer weer aan het werk te krijgen – zij het binnen of buiten de eigen organisatie – kan door het UWV worden verplicht om maximaal een jaar lang het loon door te betalen. Wie wel gedurende twee jaar aan alle verplichtingen voldoet, mag een arbeidsovereenkomst verbreken.

Arbeidsdeskundige Cees Spaans zegt in het artikel dat werkgevers zich wel vaker bewust zijn van hun inspanningsverplichtingen bij re-integratie. Hij wijst werkgevers erop dat de bewijslast van de re-integratieverplichtingen bij hen ligt en dat dossiers daarom altijd transparant en verifieerbaar moeten zijn.

Reageer op dit artikel