nieuws

Mondige burger jaagt ambtenaar ziektewet in

Personeelsmanagement

Mondige burger jaagt ambtenaar ziektewet in

Gemeenteambtenaren zijn vaker ziek dan de gemiddelde Nederlandse werknemer. Vooral in de grote steden liggen de verzuimcijfers hoger. Een van de oorzaken is het directe contact met de burger.

Dat schrijft InOverheid op basis van cijfers van A+O fonds Gemeenten. In 2010 bedroeg het ziekteverzuim bij gemeenten 5,3 procent. In de G4-gemeenten (Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam) loopt dat nog verder op tot 6 procent. Het landelijke verzuimgemiddelde was in 2010 4,4 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens HRM-expert Bert van Erven ervaren gemeenteambtenaren een hoge werkdruk, omdat zij veelvuldig direct contact hebben met burgers. ‘Die contacten kunnen veeleisend en stressvol zijn. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaren hoger dan in andere sectoren. Ook hebben gemeenten vaker arbeidsgehandicapten in dienst en hebben zij meer geduld om werknemers ‘met een vlekje' in de organisatie te houden. Dat zie je terug in de cijfers.'

Reageer op dit artikel