nieuws

Vervelende collega beïnvloedt ook werk partner

Personeelsmanagement

Vervelende collega beïnvloedt ook werk partner

Een vervelende collega kan zoveel impact hebben op een relatie dat het werk van de partner er ook onder gaat leiden. Dat concluderen wetenschappers van de Baylor University in Texas.

De onderzoekers lieten 190 werknemers en hun partners afzonderlijk vragenlijsten invullen. Hieruit bleek dat werknemers zo  gestrest raken van onbeschofte collega 's dat de partner er ook last van krijgt en vervolgens de spanning meeneemt naar het eigen werk. Volgens onderzoeksleider Meredith J. Ferguson verwaarlozen werknemers met moeilijke collega's vaak hun taken thuis. Hierdoor moet de partners meer zaken regelen hetgeen voor extra spanningen en conflicten zorgt. Door deze situatie raken stellen minder tevreden over hun relatie.

Ferguson stelt in een reactie op de Britse website Daily Mail: 'Deze bevindingen tonen aan dat organisaties zich beter moeten realiseren hoe ver de gevolgen reiken van onbehoorlijke collega's en wat voor impact ze hebben op werknemers en hun families. Om dit te voorkomen moeten werknemers aangemoedigd worden om hulp te zoeken binnen de eigen organisatie.' Met behulp van counseling of stressmanagement kan achterhaald worden waarom deze medewerkers zo gestrest raken door vervelende collega's en hoe ze zich daartegen kunnen wapenen, aldus Ferguson. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Organizational Behavior.

Reageer op dit artikel