nieuws

Moderne ploegendienst minder schadelijk

Personeelsmanagement

Moderne ploegendienst minder schadelijk

Recent onderzoek suggereert dat moderne ploegendiensten minder verstorend en potentieel kankerverwekkend zijn dan de extremere roosters die tot enkele jaren geleden gebruikelijk waren.

Anne Grundy, onderzoeker van het Engelse Department of Community Health and Epidemiology, constateert dat de tegenwoordige gebruikelijke roterende ploegendiensten van twee dagdiensten en twee nachtdiensten achtereen minder slecht is voor de gezondheid, omdat de melatonine productie minder verstoord wordt, zo schrijft Science Daily.

Melatonine is een harmoon dat de kans op kanker kan verkleinen. Het aanmaken van dit harmoon is gerelateerd aan de licht-donker cyclus. De verstorende werking treedt op als mensen vaak ‘s nachts aan licht worden blootgesteld. De onderzoekers volgde 123 vrouwelijke werknemers in ploegendiensten in het Kingston General Hospital. Hun gematigde nachtdienstenrooster en het aangepaste, gedimde, lichtniveau 's nachts zorgt voor minder schommelingen in het melatonine niveau in vergelijking met werknemers die vaker 's nachts achtereen moeten werken.

Reageer op dit artikel