nieuws

Werknemer komt knorrig terug van vakantie

Personeelsmanagement

Werknemer komt knorrig terug van vakantie

Na de vakantie zijn werknemers minder tevreden over hun loopbaan en voelen ze zich minder betrokken bij hun werk. En dat terwijl werkgeversjuist verwachten dat werknemers na hun zomervakantie uitgerust en vooral extra gemotiveerd weer terugkomen.

Dit blijkt uit het vakantieonderzoek dat Arbo Unie voor het tweede opeenvolgende jaar heeft uitgevoerd. Ook in 2010 bleken de werknemers na de vakantie beduidend chagrijniger over hun werk dan voor dat zij vrij namen.

Loopbaangesprek
Arbo Unie adviseert werkgevers om na een vakantieperiode de dialoog aan te gaan met de medewerker. Plan bijvoorbeeld een loopbaangesprek, want zoals blijkt, heeft de medewerker voldoende afstand genomen van de ‘hectiek van alle dag' om keuzes te maken. Door hieraan aandacht te besteden, stimuleert een werkgever de duurzame inzetbaarheid van zijn werknemers, zo verklaart Arbo Unie. 

Vakantiestemming
Het duurt even voordat de werknemers echt in de vakantiestemming zijn, gemiddeld zijn de eerste drie vakantiedagen voorbij voor dat gevoel wordt bereikt. Dat heeft veel te maken met de vraag of zij bereikbaar zijn voor hun werk. 17 procent van de werknemers zegt tijdens vakantie altijd bereikbaar te (moeten) zijn. 46 procent is alleen bereikbaar in noodgevallen en 17 procent blieft helemaal geen contact met het werk.

Reageer op dit artikel