nieuws

Rommelig bureau zorgt voor helder hoofd

Personeelsmanagement

Een rommelig bureau kan werknemers effciënter en creatiever maken bij het oplossen van problemen, zo blijkt uit onderzoek.

Rommelig bureau zorgt voor helder hoofd

Bazen willen over het algemeen graag dat werknemers een net en opgeruimd bureau hebben. Hun motivatie daarvoor is vaak de veronderstelling dat een rommelig bureau het denken en oordeel van de werknemer vertroebelt. Uit onderzoek van Jia (Elke) Lui en Debra Trampe van de Rijksuniversiteit Groningen en Dirk Meesters van de Erasmus Universiteit blijkt echter dat rommelige bureaus niet zo slecht  zijn als men denkt. Ze stimuleren een probleemoplossende benadering, en dat kan de efficiency en creativiteit van werknemers vergroten.

‘Academische onderzoekers zijn in staat om hun briljante werk in ongeorganiseerde en rommelige kantoren te doen, ‘ zo schrijven ze in een artikel in de Journal of Consumer Research. ‘Albert Einstein met zijn ontzagwekkende wanorde, is hiervan een goed voorbeeld.' De heersende ideeën bij werkgevers rond het effect van rommeligheid op de werknemer schrijven ze deels toe aan het feit dat er te weinig onderzoek naar is gedaan.

Reageer op dit artikel