nieuws

Belgische huisarts vindt iedereen ziek

Personeelsmanagement

Belgische huisarts vindt iedereen ziek

Zonder enig onderzoek te doen, is een huisarts in Laken bereid om elke werknemer ziek te melden. Voor vijf euro schrijft hij een briefje waarin staat dat werken er de komende dagen helaas echt niet in zit. En hij is niet de enige.

Onder scholieren en studenten in Brussel zou bovendien een lijstje makkelijke huisartsen rondgaan, zo blijkt uit een reportage van de Franstalige televisiezender RTBF. Een journalist kreeg binnen vijf minuten een briefje voor een driedaagse ziekmelding.

De hulpvaardige huisarts uit ligt nu van alle kanten onder vuur, meldt De Morgen. De minister van Volksgezondheid spreekt van fraude en valsheid in geschrifte en wil een aanklacht tegen de huisarts. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) wil weten of er ook werknemers zijn geweest die zich voor lange tijd arbeidsongeschikt hebben gemeld met behulp van de valse verklaringen. De administrateur-generaal van Riziv bereidt een strafklacht wegens valsheid in geschrifte voor.

En ook de vakbroeders van de huisarts zijn allesbehalve geamuseerd. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten zegt dat de arts een disciplinaire sanctie van de Orde van Geneesheren riskeert. Dit zou maximaal beroepsverbod van twee jaar kunnen betekenen.

Reageer op dit artikel