nieuws

Bouwvakker moet ook in vrieskou werken

Personeelsmanagement

Bouwvakkers hebben tijdens de vorstperiode geen gebruik durven maken van hun recht op vorstverlet, uit angst hun baan te zullen verliezen. Dat claimt FNV Bouw. De vakbond heeft zelf enkele bouwplaatsen stilgelegd.

Bouwvakker moet ook in vrieskou werken

Bij een gevoelstemperatuur van zes graden onder nul mogen bouwvakkers het werk neerleggen. Uit een enquête van FNV Bouw, waaraan ruim achthonderd bouwvakkers deelnamen, blijkt dat hier in de afgelopen vorstperiode op veel plaatsen de hand mee is gelicht.
'Wij kregen dagelijks signalen dat bouwvakkers door moesten werken. Ook durfden zij vaak geen gebruik te maken van hun rechten, uit angst hun baan te verliezen. Een gevaarlijke situatie, want doorwerken in de kou kan leiden tot bevroren ledematen en ongelukken', zegt Mieke van Veldhuizen, sectorbestuurder FNV Bouw & Infra.

36 procent van de respondenten vindt dat hun baas zich niet goed had voorbereid op de winter. De bouwplaats was niet winterklaar gemaakt of er was geen binnenwerk beschikbaar tijdens de winterse omstandigheden. Slechts 4 procent gaf aan dat zij een formulier voor de vorst-WW hebben ingevuld toen zij stopten met werken vanwege de vorst.

In een reactie via het ANP heeft Bouwend Nederland laten weten de signalen serieus te nemen. De werkgeversorganisatie roept haar leden op zich aan de regels te houden. Met tenten en warmtekanonnen kunnen mensen aan het werk worden gehouden, aldus Bouwend Nederland.

Reageer op dit artikel