nieuws

Connexxion wil ongezonde medewerkers ontslaan

Personeelsmanagement

Connexxion wil ongezonde medewerkers ontslaan

Busbedrijf Connexxion wil medewerkers met een ongezonde leefstijl kunnen ontslaan. Buschauffeurs die veel roken, drinken, of te dik zijn, zouden zorgen voor een te hoog verzuim.

Dat zegt HR-directeur Peter Paul Witte van Connexxion in het AD. De vervoerder zegt al een actief preventiebeleid te voeren, maar dit werpt dit te weinig vruchten af: het ziekteverzuim blijft aan de hoge kant en dat zorgt voor hoge kosten. Volgens Connexxion zouden werknemers zonder duidelijke sancties niet genoeg bereid zijn mee te doen aan de vitaliteitprogramma's.

Donderdag presenteerde Zilveren Kruis Achmea  op het congres Gezond Ondernemen een onderzoek waaruit bleek dat ruim 40 procent van de werkgevers in het MKB wel wat zien in de mogelijkheid werknemers te ontstaan wegens hun  ongezonde leefstijl.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het met Connexxion eens dat de zorgkosten voor werkgevers de kosten de spuigaten uitlopen:  een jaarlijks kostenpost van zo'n tien miljard euro. Maar zij zien niets in het plan om op deze manier druk te leggen op personeel.

Ook vakcentrale FNV ziet niets in het plan van Connexxion. Volgens voorman Leo Hartveld kan het verzuim grotendeels worden toegeschreven aan slechte arbeidsomstandigheden, zoals slechte stoelen, verschuivingen in roosters en door het gebrek aan veiligheid in de bussen. Volgens Hartveld hebben deze zaken grotere prioriteit dan het aanbieden van een vitaliteitprogramma.

Reageer op dit artikel