nieuws

Vier tips voor het invoeren van e-learning

Personeelsmanagement

E-learning geeft medewerkers de flexibiliteit om op elk gewenst moment een bijscholingscursus te volgen op internet. Vier tips voor de invoering.

Vier tips voor het invoeren van e-learning

Martin Straks, adviseur e-learning voor het VU Medisch Centrum in Amsterdam, introduceert momenteel e-learning voor 10 duizend medewerkers. Waar loopt hij tegenaan?

Plan de introductie zorgvuldig
Straks: 'Zorg dat u het moment van de introductie zorgvuldig plant voordat u het communiceert naar het personeel. Het systeem hoeft nog niet tot in de puntjes uitgewerkt te zijn, maar zorg dat er alvast wat leermodules op het portaal staan voordat je je medewerkers hun inloggegevens aanbiedt. Staat er nog niets op? Dan heb je de strijd verloren: er zal weinig overblijven van het verse enthousiasme van je medewerkers.'

Overschat de computervaardigheden van uw personeel niet
Straks: 'Computervaardigheden kunnen een bottleneck zijn: omgaan met computers is niet voor alle medewerkers vanzelfsprekend. Sommigen hebben ervaring met een simpele foutmelding en lossen het probleem zó op, anderen weten zich er geen raad mee. Grote kans dat die laatste groep op zo'n punt afhaakt. Maak de drempel dus zo laag mogelijk en maak duidelijk dat ze er niet alleen voor staan. Natuurlijk kunnen collega's onderling elkaar helpen, maar zorg ook voor een toegankelijke helpdesk en wijs voor elke e-learningmodule een aanspreekpunt aan. Ook kunt u een FAQ op het leerportaal plaatsen. Breid deze met elke nieuwe verder uit.'

Zorg dat het computernetwerk is afgestemd op het e-learningsysteem
Straks: 'Het lijkt een ingetrapte deur, maar zorg dat alle computers zijn uitgerust met de benodigde ondersteunende software. Bijvoorbeeld Flashplayer en Java, en wel met de juiste versie. De gemiddelde medewerker kan deze programma's thuis vaak makkelijk installeren.
In een grotere organisatie worden updates voor werk-pc's vaak centraal geregeld, en gaat soms nogal traag. Je kunt de meest waanzinnige dingen doen met e-learning, maar het netwerk moet het wel ondersteunen. Zorg dus dat het op elkaar is afgestemd.'

Betrek de voorlopers bij het finetunen van het systeem
Straks: 'Voorlopers lopen als eerste tegen de beperkingen van het systeem aan. Betrek deze groep daarom bij het verbeteren van je leerportaal. Werkt u in een wat grotere organisatie en zijn bepaalde afdelingen binnen het bedrijf al met e-learning bezig, betrek deze dan bij het grotere geheel. Zij hebben de kinderziekten er al uitgewerkt en kunnen waardevolle ervaringen met u delen. De afdelingen hebben waarschijnlijk al afspraken gemaakt over wie er verantwoordelijk is voor welk onderdeel en hebben ervaring hoe je het systeem naar de medewerkers communiceert. Dring uw nieuwe systeem vervolgens niet aan ze op maar lijf deze kleinere initiatieven in in het grote geheel. Dat geeft de medewerkers het gevoel dat er iets met hun ideeën wordt gedaan. Dat motiveert.' 

Reageer op dit artikel